Introduktion

När man köper en bil är det viktigt att lägga stor vikt på säkerhet, särskilt då man har en familj att tänka på. Det kan dock vara svårt att veta vad som gör en bil till en säker bil, alla biltillverkare vill ju påstå att deras bilar är de säkraste. Men går det att lita på dem? Denna artikel kommer att beskriva vad man behöver hålla utkik efter när man köper en bil för att försäkra sig om att bilen man köper kan hålla en själv och ens nära och kära så säkra som möjligt vid en eventuell olycka.

Att köpa en säker bil

De viktigaste säkerhetsfunktionerna i en bil är:

  • Säkerhetsbälte
  • Krockkudde
  • Autobroms
  • Antisladdsystem

Det är viktigt att du innan du köper en bil undersöker bilens viktigaste säkerhetsfunktioner och ser till att allting ser bra ut och fungerar som det ska. Testkör gärna bilen och prova på säkerhetsbältet, se även till så att det inte finns något som hindrar din visibilitet i bilen. Hittar man en säker bil men inte har råd med den kan det vara bra att finansiera köpet med hjälp av en sida som freedomfinance.se; det är viktigt att inte kompromissa när det gäller säkerhet.

Säkerhetsbälten

Säkerhetsbälten är designade för att hålla kvar dig i fordonet vid en olycka, så att du inte flyger ur bilen vid en krock. Det är bra om säkerhetsbältena i bilen är justerbara. Bältet ska sitta ordentligt men det ska inte vara obekvämt. Modernare säkerhetsbälten har även olika funktioner för att sänka trycket man utsätts för.

Krockkudde

Krockkuddar utlöses vid en krock för att förhindra att du slår huvudet i bland annat instrumentbrädan, vindrutan eller ratten. Bilar kan också ha krockkuddar vid sidorna så att du inte slår dig i dörren och att inget föremål tar sig in i bilen via sidorna. Det är väldigt viktigt med krockkuddar av hög kvalitet.

Autobroms

Autobroms eller ABS som det också kallas, förhindrar att fordonets hjul låser sig vid panikartad bromsning; detta gör det möjligt för dig som förare att lättare undvika olyckor. Det är viktigt att fordonet har bra ABS och detta är något som man som köpare lätt kan kolla upp på det fordon man funderar över att köpa.

Antisladd

En bils antisladdsystem förbättrar fordonets stabilitet genom att kontrollera hur mycket hjulen får sladda när de utsätts för en större kraft. Systemet justerar automatiskt kraften som motorn leverar så att du som förare inte tappar kontrollen. Kvaliteten på denna är också något som lätt går att kolla upp.

Glöm inte bort säkerheten

Nu när du vet vad som gör en bil säker är det viktigt att du inte kompromissar med säkerheten när du köper ny bil. Lycka till med bilköpet!

Mer om bilsäkerhet:

Trafikverket

Category : Okategoriserade
freesia-empire