Oavsett om man drömmer om en dyr sportbil eller om man ska köpa sin allra första bil av enkel modell, kommer man sannolikt att behöva låna pengar för att ha råd med bilen. Även om man har gott om tillgångar, till exempel i form av ett hus, gäller det ju att ha pengarna på kontot för att kunna köpa en bil, inte uppbundna i fastigheter. Om man inte har sparat ihop till de tiotusentals eller hundratusentals kronor som bilen kostar, kan ett privatlån vara lösningen. Ett privatlån, eller blancolån som det också kallas, är ett lån utan säkerhet som kan användas för konsumtion. Det betyder att man får göra vad man vill med pengarna – till exempel att köpa en bil.

Genom ett privatlån kan man finansiera bilköpet oavsett om man köper bilen via en bilhandlare eller från en privatperson. Hos bilhandlare finns det ofta möjligheten att anordna ett billån, där bilen används som säkerhet. Även för detta lån krävs dock en kontantinsats på 20 procent av kostnaden för bilen, vilket snabbt blir mycket pengar när bilens prislapp börjar komma upp runt 100 000 kronor eller det dubbla. Saknar man pengarna till kontantinsatsen kan man därför täcka upp handpenningen med ett privatlån.

Köper man bilen från en privatperson har man dock inte samma möjlighet att ordna ett billån via en bilhandlare – då måste man ordna hela beloppet på annat sätt. Även i detta fall kan ett privatlån vara lösningen, eftersom maxbeloppet för ett privatlån vanligtvis ligger på 500 000 kronor – mer än tillräckligt för de allra flesta bilar.

Oavsett om man lånar pengar till hela eller bara delar av beloppet för bilen, ska man dock vara noga med att inte ta första bästa privatlån, utan att jämföra villkoren hos de olika bankerna och låneinstituten. Med ett privatlån från Sambla kan du till exempel vara säker på att du hittar lånet med de bästa förutsättningarna för dig, eftersom de jämför 20 olika banker och långivare. Då kan du köra iväg i din nya bil utan att oroa dig för din ekonomi.

freesia-empire