Att åka bil med familjen kan vara ett rent nöje, men ibland också en mardröm. Det vet alla småbarnsföräldrar som någon spenderat otaliga timmar på vägen. Trötta barn som somnar så fort bilnyckeln vrids om och som sover ända fram till slutdestinationen är ett drömscenario. Ska sanningen fram är åksjuka och uttråkade barn vanligt förekommande och något som kan få även den mest tålmodige att tappa humöret. Det finns dock ett par smarta tips att ta del av som räddar bilresan och som även bidrar till en säker körupplevelse. För oavsett hur påfrestande en biltur än må vara finns det inget viktigare än barnens säkerhet när de sitter fastspända i bak- eller framsätet. Som vuxen är man ansvarig för deras liv på vägen.

Familj i bil

Det är viktigt att inte överstimulera barn och tillåta dem att lugnt och stilla betrakta världen som svischar förbi utanför bilfönstret. Dock har barn ett relativt kort tålamodsspann och det kan därför vara en god ide att utrusta bilen med något de kan sysselsätta sig med. En surfplatta med roliga spel eller en spännande ljudbok är smarta bekvämligheter som kan underhålla barnen i timmar. Hos Bigbaby hittar man allt som kan tänkas behövas till barnen. Välj bland prisvärda bilbarnstolar och andra tillbehör som gör bilåkningen roligare för barnen. En bekväm bilstol bidrar till en skön åktur för barnen. Tänk också på att klä baksidan av förar- och passagerarstolen med sparkskydd som skyddar textilierna från skoavtryck och annan smuts. Ett sätesskydd under bilbarnstolen är också en god investering då det eliminerar avtryck. Om man har en bakåtvänd bilbarnstol är en spegel som gör att du kan se barnet att rekommendera. Tänk också på att fylla upp handskfacket med våtservetter och toalettpapper för dem tillfällen då nöden inte har någon lag. Att köra bil med barn är ett äventyr i sig och det är alltid bra att vara förberedd.

Säkerhet framför allt

Barn i bil

En barnvänlig bil är en säker bil. Trafikverket ger råd på deras hemsida om saker man bör tänka på som kan innebära skillnaden mellan liv och död. Barn upp till fyra år bör alltid färdas bakåtvänt i anpassad bilbarnstol och någon form av bilstol rekommenderas till alla barn under 135 centimeter. Barns kroppar är inte rustade att stå emot den kraft som man utsätts för vid en krock, även om kollisionen sker i låg hastighet. Ett barns huvud är tungt i förhållande till resten av kroppen och en väl fungerande bilbarnstol skyddar huvud och nacke mot ökad påfrestning. En mycket viktig punkt på att göra-listan för en säker bil är att försäkra sig om att eventuella airbags är urkopplade vid montering av barnskydd i bilen. En airbag som löses ut vid en krock har otroliga krafter som i sin tur kan orsaka förödande skador på barnet som hamnar i dess väg. Om man känner sig det minsta osäker på huruvida barnet färdas säkert i bilen ska man vända sig till återförsäljaren som kan ge vidare instruktioner. Det spelar ingen roll hur många säkerhetstester bilbarnstolen vunnit om den inte är installerad på rätt sätt.

freesia-empire