Bilbesiktningar

Normalt ska en begagnad bil som har några år på nacken, besiktigas varje år. En ny bil ska besiktigas efter tre år och den andra kontrollen sker efter två år. Därefter följer en årlig besiktning, men enigt ett “EU-direktiv” (utredning-slopa-varannan-besiktning), vill man istället att bilarna ska besiktigas vartannat år. Detta har naturligtvis blivit grunden till en het debatt i Sverige.

För att få reda på när just din bil ska besiktigas, går man in på Transportstyrelsens hemsida eller kontaktar dem och uppger sitt registreringsnummer. När man ska besiktiga kan man antingen numera gå till ett privat företag som en bilverkstad eller dylikt, eller hos Svensk Bilprovning som förut haft monopol på just den här typen av tjänster.

Byte av däck

I Sverige måste man byta däck både på vintern och på sommaren. Vinterdäcken ska vara dubbade och förhindra svår halka vid hala väglag. Dessa däck tar man sedan bort på sommarhalvåret, då de kan orsaka skada på vägbanan och slitas ut för mycket. Datum för byte av vinterdäck är 1 december till 31 mars, men man kan byta redan den 1 oktober och ta tillbaka sommardäcken den 15 april. Däcken kan ibland ingå vid bilköpet, men i många fall måste man köpa till dem.

freesia-empire