Elbilar är verkligen i ropet i samhället idag. Från att ha varit ett mer exotiskt inslag på våra vägar ser du nu var och varannan bil ute på våra vägar som är antingen helt eldriven eller en bil av hybridmodell. Men vad bör du tänka på om du ska köpa en elbil? Vi har tittat närmare på det.

Räckvidd

Den första punkten som det pratas mycket om är räckvidd. Hur långt kan en bil ta sig på en laddning av el? Beroende på ditt körmönster kan detta vara en faktor som är viktig. Du vill kunna ta dig till ditt resmål utan att behöva stanna alltför många gånger för att fylla på el. Tidiga elbilsmodeller hade begränsad räckvidd. Men idag hittar du flertalet bilar på marknaden som kan köra 45 – 50 mil på en laddning. Det gör att din elbil kommer att fungera även på en långresa. Om du planerar in en matpaus efter ett par timmar på en plats med en laddningsstation kommer du smidigt kunna fylla på med laddning för resten av resan.

Kylan

Nästa punkt som ofta diskuteras är hur elbilar klarar nordisk kyla. Och kanske i även högre grad om du kommer köra en hel del i de nordligaste delarna av vårt land. Flertalet tester har gjorts kring elbilar i kyla och de har konstaterat att dessa är gångbara som alternativ även i klimat med stark kyla. Du behöver förstås räkna av en del körsträcka jämfört med sommartid med anledning av att uppvärmning av kupé och liknande drar en del energi. Men för att räckvidden ska vara så lång som möjligt finns det ett par tips att tänka på vid vinterkörning.

Laddstation hemma

En ytterligare fråga när du tittar på elbil är hur du vardagligt ska ladda din bil. Om du bor i hus är det ofta en god idé att installera din egen laddningsplats hemma. Det finns skatteavdrag du kan använda dig av vilket gör att kostnaden kan hamna under 10 000 kronor. Detta är en god investering för ditt elbilsägande.

Category : Okategoriserade
freesia-empire