På sommaren gör de sin årliga comeback. De gamla vrålåken från 50-och 60-talen, ibland även 70-talen, gärna med amerikansk bakgrund, s.k. amerikanare. De piper runt i småstäderna eller på bilbanorna utanför och syns både på uppvisningar och tävlingar.

Tyvärr har raggarbilarna fått ett ganska dåligt rykte och det betraktas som ett folkligt nöje med öldrickande, tatuerade människor som lever rövare.

Hobby i Sverige

I Sverige finns en fascination och en hobbyverksamhet runt dessa gamla bilar. De är en del av en livsstil. Ofta associerar man dessa gamla bilar med rockabilly-stilen eftersom bilarna har anor från 50-talet, men vissa är även äldre än så. Det finns folk som köper upp gamla vagnar från början av 1900-talet och mekar med dem och rustar upp dem i nyskick för att sedan samla på dem eller ställa ut dem på bilevent som exempelvis den största bilträffen i Sverige varje år som går av stapeln i juli i Västerås, och bär namnet Power Big Meet. Här samlas det ett stort gäng med en enda längtan-att umgås runt de vackra och karismatiska bilarna och knyta kontakter med andra bilentusiaster. Även i andra städer hålls bilträffar och provkörningar och det anordnas även mässor i landet med “gamla amerikanare” i fokus.

Dessa bilar stiger ofta i värde och det gäller att vara försiktig med dem.

Gamla bilar inom motorsporten

Äldre bilar används inte sällan inom motorsporten också. I de s.k. folkracen – en relativt billig motorsport där bilarna är till salu efter avslutad tävling. De kostar ungefär 6500 kronor och det gäller att slå till inom 20 minuter. Vill man läsa mer om folkrace-lopp kan man gå in på Svenska Bilsportförbundet som även har information om övriga motorsportgrenar i Sverige och utomlands.

freesia-empire